kolmapäev, 8. aprill 2015

Vorsti-juustu kringel

Viimasest kringli tegemisest jäi pärmi üle ning kuna õuna-kohupiimakringel õnnestus suurepäraselt, siis otsustasin sel korral teha oma esimese soolase kringli. Kringli tegemisel lähtusin samadest põhitõdedest nagu õuna-kohupiimakringli valmistamisel, kuid toon need siin ka eraldi esile. Täidise puhul ma toorainega ei koonerda :) Kringlil peab olema külluslik maitse.

Koostis:
Eelkergitusega taigen:
20 g pärmi
1 munakollast
150 ml piima
1 tl soola
2 sl suhkrut
300-350 g jahu
100 g võid
määrimiseks muna

Täidis:
400-500 g juustu
350 g vorsti
1/2 paprikat
ca 150 g majoneesi
ca 4-6 sl ketšupit
võid

Selleks, et saavutada mahlane taigen, tuleb kinni pidada järgmistest põhitõdedest:
- toorained võiksid olla eelnevalt saavutanud toatemperatuuri;
värske pärm hõõrutakse alati lahti suhkruga (1 spl), mitte ei segata veega;
kuivained lisatakse vedelikule, mitte vastupidi. Suhkruga lahti hõõrutud pärmile lisatakse kõigepealt vedelik: muna, piim ning seejärel vähehaaval kuivained, kuni moodustub pehme tainas, mida saab sõtkuda, mis ei ole vedel ega tihke ning tuleb sõrmede ja kausi küljest lahti. Seepärast on mõistlik jahu panna vähehaaval;
- kringlitaigna kergitamisel arvesta kolme tunniga. Selle aja jooksul jõuab tainas, kus on piisavalt pärmi, mitu korda kerkida ja seda tuleb mitu korda alla sõtkuda. Mis sisuliselt tähendab, et tegemist on mitme kergitusega. Kringlitaignale ei maksa kunagi arvestada vähem kui 2 kergitust. Kerkimise ajaks puistatakse taigna peale natuke jahu;
- oluline on kringli tegemise juures seega kergituse aeg ja korrad, mitte sõtkumise aeg ja musklijõud.

Taigna tegemisel kõigepealt hõõru pärm lahti 1 spl täie suhkruga. Saadud pärmivedelikule lisa munakollased ja sega läbi. Lisa käesoe piim. Nüüd lisa kuivained - sool, suhkur ning 200 g jahu. Sega läbi, lisa veel jahu, nii 100 g. Jahu lisamisel jälgi, et sellega ei liialda. Kui taigen tuleb kausi ja sõrmede küljest lahti, siis pole vaja enam lisada. Viimasena lisa taignale toasoe või ning sõtku see taignasse. Kui vaja, lisa veel natukene jahu. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav tainas.
Kata taignakauss toidukile või rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima. Kergita siis mitmeid kordi ning sõtku paaril korral taigen uuesti alla.

Täidise tegemiseks riivi juust, tükelda vorst ja paprika. Juust sega majoneesiga.

Kui taigen on nii 3 tundi kerkinud ja oled paaril korral taigent ka sõtkunud, siis on aeg taigen lahti rullida. Selleks tõsta taigen eelnevalt jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku taignat veidi veel  ning rulli ristkülikukujuliselt laiali. Määri taigen pealt vähese ketšupiga.
Tõsta taignale peale juust majoneesiga ning hõõru laiali. Sellele puista peale vorst ja paprika ning keera taigen pikkupidi rulli.

Terava noa või pizzalõikuriga jaota rull pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks nii, et üks ots jääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik kas ringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse kohta ning väljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi.

Aseta valmis kringel ahjuplaadile ning lase soojas rätiku all veel vähemalt pool tundi kerkida. Määri kringel pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 190 kraadi juures nii 25-30 minutit.

Jahuta ja serveeri. Kringel on mõnusalt mahlane ja pehme ka järgmistel päevadel :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar