reede, 4. detsember 2015

Blåbärssoppa ehk mustika kissell

Blåbärssoppa on rootslaste traditsiooniline vedel supp - meie keeli pigem kissell, mida kuumalt pakutakse Vasaloppetil osalenutele. Väga hea on see supp kas siis soojalt või külmalt tarbimiseks vahepalana.

Samuti soovitatakse eesti keeles siis mustikasuppi (kisselli) kõhulahtisuse korral, sest mustikas on väga hea kõhurohi. Mustikad korrastavad seedeelundite tegevust nii kõhulahtisuse kui -kinnisuse puhul, samuti düsenteeriajärgse ravi ajal. Kõhu korrastamiseks sobivad nii värsked kui ka kuivatatud marjad. Seedetrakti infektsioonhaigusi on võimalik pärssida mustikate söömisega. Parkained, mida on leitud mustikates, tõkestavad infektsiooni põhjustavate bakterite elutegevust. Ja tuleb tunnistada, see roog tõesti toimib kõhuhäda korral!

Mustikasupi koostis:
250 g mustikaid
5 dl vett
1 spl kartulitärklist
0,5 dl suhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
1 tl sidrunimahla

Mõõda vesi, suhkrud ja kartulijahu keedunõusse. Kuumuta kogu aeg segades, kuni supp/kissell muutub selgeks, pakseneb ja lööb paar mulli üles. Siis sega hulka marjad ja sidrunimahl. Vajadusel võid ka saumikseriga need purustada ja seejärel vala kohe serveerimisnõusse jahtuma või tarbi soovitavalt kuumalt. Tärklisega segatud suppi/kisselli kuumuta vaid keematõusmiseni, kauem mitte, muidu hakkab see kiiresti veelduma.

Kindlasti tuleb tärklis lisada külma vette, sest külmas vees tärkliseterad ei lahustu, vaid punduvad. Kõrgemal temperatuuril hakkavad need vee toimel tugevasti paisuma, nende maht suureneb ja lõpuks tärkliseterad lagunevad, muutes mahla või muu vedeliku kleepjaks lahuseks. Külma veega segatud tärklist keevasse vette niristades on oht, et kissell läheb tükki.

Serveeri suppi soojalt või külmalt näiteks koos kohupiimakreemi või kodujuustuga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar